Logo Belastingdienst 300x166Update oktober 2017

Met de presentatie van het nieuwe regeerakkoord is bekend geworden dat de wet DBA afgeschaft gaat worden en vervangen wordt door de zogenaamde 'Opdrachtgeversverklaring' die verkregen wordt na het invullen van vragen via een webmodule.

Het is nog niet bekend hoe deze verklaring er exact uit gaat zien en wanneer deze van kracht wordt. Tot die tijd is de wet DBA van toepassing met uitstel handhaving tot 1 juli 2018 (met uitzondering van kwaadwillenden).

Alhoewel niet te verwachten valt dat er nu of na 1 juli 2018 actief gehandhaafd wordt, zullen wij voor alle door ons bemiddelde ZZP'ers een modelovereenkomst blijven gebruiken. Hiermee wordt immers de werkwijze en verhouding tussen opdrachtgever en ZZP'er vastgelegd, welke onderdeel blijft van fiscale beoordeling (is er wel/ geen sprake van een dienstverband).

'Oude' situatie tot oktober 2017

Met het vervallen van de VAR is het raadzaam om gebruik te maken van een goedgekeurde Modelovereenkomst als je voor een aannemer gaat werken. Met een modelovereenkomst voorkom je dat je opdrachtgever een naheffing krijgt van de premies loonbelasting en volksverzekeringen en dat jij je aftrekposten verliest. Het is dan wel essentieel dat je volgens de afspraken uit de modelovereenkomst werkt.

Modelovereenkomst voor de bouw

Op dit moment (december 2016) is er een goedgekeurde modelovereenkomst van FNV Zelfstandigen Bouw beschikbaar voor de bouwsector. Deze wordt door Linked Bouw gebruikt voor iedere bemiddelde ZZP'er en wordt afgesloten tussen jou als opdrachtnemer en de aannemer als opdrachtgever. Linked Bouw heeft naast de verplichte passages een aantal artikelen toegevoegd die jouw zelfstandigheid als ZZP'er verder versterken.

Situatie in de praktijk

Een gebruikte modelovereenkomst biedt alleen vrijwaring als er ook overeenkomstig naar gehandeld wordt in de praktijk. Waarschijnlijk zul je daarom een aantal aanpassingen moeten doorvoeren in je werkwijze. Enerzijds gericht op je uitstraling als zelfstandige (gebruik van eigen gereedschap, werkkleding etc.) en anderzijds op je werkwijze op de bouwplaats.

Uitstel handhaving tot 1 juli 2018

Door aanhoudende kritiek en onduidelijkheid over de wijze waarop de belastingdienst naleving van de nieuwe wet gaat controleren, is de handhaving van de nieuwe wet uitgesteld tot 1 juli 2018. Let op: de wet zelf is niet uitgesteld of afgeschaft. De belastingdienst zal echter geen boetes of naheffingen opleggen indien er toch een dienstverband wordt geconstateerd. Kwaadwillenden die de wet opzettelijk overtreden kunnen wel worden aangepakt. Het blijft raadzaam om in ieder geval te werken met een beoordeelde overeenkomst en om aanvullende maatregelen te nemen om de zelfstandigheid te checken. Linked Bouw kan je hierbij van dienst zijn en zorgt voor een compleet 'ZZP dossier'.

OndernemersCheck

Naast het faciliteren van een modelovereenkomst checken wij jouw algehele zelfstandigheid. Dit doen wij door het uitvoeren van een verplichte OndernemersCheck conform de richtlijnen van de belastingdienst. Je opdrachtgever loopt namelijk alsnog het risico op naheffingen wanneer jij ondanks een correct gebruikte modelovereenkomst geen zelfstandige voor de inkomstenbelasting bent.

Rechtstreekse inhuur door zuivere bemiddeling

Ingevolgde artikel 5, lid 3 van de nieuwe Bouw CAO moet er een directe overeenkomst zijn tussen jou als ZZP'er en de opdrachtgever. Een derde mag geen partij zijn in deze overeenkomst. Bij Linked Bouw is van dit laatste geen sprake, je gaat bij ons altijd rechtstreeks een overeenkomst aan met de aannemer en deze ontvangt uit jouw naam een factuur voor de geleverde prestatie. Linked Bouw heeft hier enkel een faciliterende rol in.

Contact en advies

Meer weten over de modelovereenkomsten, de nieuwe wetgeving en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 088–6908888 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contact

Linked Bouw BV
Daviottenweg 40 (De Koffiebrandery)
5222 BH Den Bosch
t 088-6908888

e contact@linkedbouw.nl
www.linkedbouw.nl

KVK 59485728

Koffiebrandery, Den Bosch

adres linked bouw daviottenweg den bosch