Logo Belastingdienst 300x166

Vanaf 1 januari 2021 zal de wet DBA afgeschaft worden en vervangen door de zogenaamde 'Opdrachtgeversverklaring' die verkregen wordt na het invullen van vragen via een webmodule (vanaf medio 2020 gepland).

Het is nog niet bekend hoe deze verklaring er exact uit gaat zien en wanneer deze van kracht wordt. Tot die tijd is de wet DBA van toepassing waarbij vooralsnog alleen gehandhaafd wordt in het geval van bewuste opzet en kwaadwillendheid.

Wij zullen echter voor alle door ons bemiddelde ZZP'ers een modelovereenkomst blijven gebruiken. Hiermee wordt immers de werkwijze en verhouding tussen opdrachtgever en ZZP'er vastgelegd, welke onderdeel blijft van fiscale beoordeling (is er wel/ geen sprake van een dienstverband).

Situatie onder wet DBA

Met het vervallen van de VAR is het raadzaam om bij het inhuren van ZZP'ers in de bouw gebruik te maken van een goedgekeurde Modelovereenkomst. Met een modelovereenkomst voorkomt u als opdrachtgever dat u een naheffing krijgt van de premies loonbelasting en volksverzekeringen voor de door u ingehuurde ZZP'er(s). Het is dan wel essentieel dat u volgens de afspraken uit de modelovereenkomst werkt.

Modelovereenkomst voor de bouw

Linked Bouw gebruikt de goedgekeurde modelovereenkomst van FNV Zelfstandigen Bouw voor iedere bemiddelde ZZP'er. Deze wordt afgesloten tussen u als opdrachtgever en de ZZP'er als opdrachtnemer. Linked Bouw heeft naast de verplichte passages een aantal artikelen toegevoegd die de zelfstandigheid van de ZZP'er verder versterken en uw risico beperken.

Situatie in de praktijk

Een gebruikte modelovereenkomst biedt alleen vrijwaring als er ook overeenkomstig naar gehandeld wordt in de praktijk. U zult daarom waarschijnlijk een aantal aanpassingen op uw bouwplaats moeten doorvoeren en uw uitvoerder moeten instrueren over een eventuele andere werkwijze. Wij kunnen u daarbij van dienst zijn en u helpen om uw risico te verminderen.

OndernemersCheck

Naast het faciliteren van een modelovereenkomst checken wij de algehele zelfstandigheid van de door ons bemiddelde ZZP'ers. Dit doen wij door het uitvoeren van een verplichte OndernemersCheck conform de richtlijnen van de belastingdienst. U loopt namelijk alsnog het risico op naheffingen wanneer de ingehuurde ZZP'er ondanks een correct gebruikte modelovereenkomst geen zelfstandige voor de inkomstenbelasting is.

Rechtstreekse inhuur door zuivere bemiddeling

Ingevolgde artikel 5, lid 3 van de nieuwe Bouw CAO moet u direct met een ZZP'er een overeenkomst aangaan. Een derde mag geen partij zijn in deze overeenkomst. Bij Linked Bouw is van dit laatste geen sprake, u gaat bij ons altijd rechtstreeks een overeenkomst aan met de ZZP'er en ontvangt rechtstreeks van de ZZP'er een factuur voor de geleverde prestatie. Linked Bouw heeft hier een faciliterende rol in en biedt u administratieve en contractuele ontlasting bij deze lastige materie.

Contact en advies

Meer weten over de modelovereenkomsten, de nieuwe wetgeving en hoe wij u hierin kunnen bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 088–6908888 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contact

Linked Bouw BV
Daviottenweg 40 (De Koffiebrandery)
5222 BH Den Bosch
t 088-6908888

e contact@linkedbouw.nl
www.linkedbouw.nl

KVK 59485728

Koffiebrandery, Den Bosch

adres linked bouw daviottenweg den bosch