Help! De vaklieden zijn uitverkocht

Misschien klinkt het wat onrespectvol of plat: vaklieden die uitverkocht zijn. Maar het geeft wel aan hoe kwetsbaar de markt op dit moment is. Hoe komt dat en belangrijker: hoe lossen we dat op?

Hollen of stilstaan

Hoewel het nog niet echt 'hollen' is voor veel aannemers merken we dat er heel snel krapte ontstaat in het aanbod van vaklieden als het even drukker wordt. Vlak voor de bouwvak was dit goed merkbaar, mede onder invloed van de verlaagde BTW regeling. Met pijn en moeite konden de aanvragen worden ingevuld, rechtstreeks of via tussenkomst van bureaus.

Uitstroom en vergrijzing

Heel raar is deze onbalans natuurlijk niet. Door de aanhoudende crisis en reorganisaties hebben veel vaklieden de sector verlaten. Anderzijds hebben steeds minder jongeren gekozen voor een (bouw)technische opleiding. Tel daar de uitstroom door vergrijzing bij op en we hebben te maken met een sterk afgenomen arbeidspotentieel in de bouw.

Aansluiting vraag en aanbod

Naast bovengenoemde factoren zien we dat de behoefte van veel bouwers aan het veranderen is. Er wordt nu eenmaal steeds minder op de bouwplaats 'gebouwd' maar steeds meer 'gemonteerd'. Daarnaast monteren veel leveranciers (dakkapellen, kozijnen etc.) tegenwoordig hun eigen product op de bouwplaats met eigen montageteams.

De vakman op de bouwplaats heeft dus enerzijds te maken met een andere broodheer, maar vooral ook met een andere taakinhoud. De (hoofd)aannemer daarentegen met een ander type vakman dat meer een coördinerende en bewakende rol heeft en dichter tegen de uitvoerder aan moet zitten.

Verdeling en invulling vakmanschap

Uiteindelijk moet het werk gebeuren en komen er vele handen aan te pas voordat een bouwwerk gereed is. Echter met de verschuiving van taken, verantwoordelijkheden, fysieke lokatie waar gebouwd wordt en (prefab) bouwmethoden is een andere verdeling van vakmanschap vereist.

Daar ligt wellicht ook een deel van de oplossing: in veel gevallen is de allround vakman niet nodig maar juist een specialist. Aangevuld met een goede assistent of hulpkracht. Daarnaast vereist de verschuiving van werk naar fabriek of werkplaats ook andere vaardigheden. Die vaak ook buiten de branche of geijkte paden gezocht kunnen worden.

Natuurlijk is de alleskunner nog nodig, zeker in de renovatie of kleinschalig werk. Echter moeten we zuinig zijn op deze vaklui en daar waar mogelijk de alternatieven opzoeken.

Linked Bouw kan u helpen om de optimale mix van vaklieden en hulpkrachten in te zetten. Dit kan ook vaak een interessant kostenvoordeel opleveren. Wilt u vrijblijvend advies over uw situatie of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Bel ons op 088–6908888 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.