Wie loopt er op uw bouwplaats?

Maandagmorgen, 06:45, het is nog donker. Op de bouwplaats van Bouwbedrijf XYZ melden zich 4 nieuw ingehuurde timmerlieden bij uitvoerder Janssen. Na een korte instructie worden de timmerlieden snel aan het werk gezet. Wat gaat hier mis?

Papierhandel is voor kantoor?

Janssen was al om 06:00 aanwezig en is druk met een diefstal die in het weekeinde is gebeurd. Als de timmerlieden zich melden wil hij ze zo snel mogelijk aan het werk hebben. De papierhandel is immers op kantoor al door de administratie gechecked. Daar hoeft hij zich niet druk om te maken toch?

Weet wie er voor u staat

Uitvoerder Janssen heeft een belangrijke rol in het compleet maken van de ‘papierhandel’. Als het goed is wordt op kantoor inderdaad een kopie van het legitimatiebewijs bewaard. Dit bent u zelfs wettelijk verplicht wanneer u een ZZP'er inhuurt. Janssen moet echter ook daadwerkelijk de identiteit vaststellen van de ingehuurde kracht, ongeacht of het een ZZP’er of uitzendkracht is. Dus met het legitimatiebewijs in de hand de foto vergelijken met de voor hem verschenen personen.

Let op: huurt u een uitzendkracht in? Dan is het in het kader van de wet privacy niet toegestaan een kopie van het legitimatiebewijs te bewaren. Dit is ook niet meer vereist in het kader van de WKA.

Uw risico

Uiteraard wilt u weten wie er op uw bouwplaats rondloopt. Hoe weet u anders wat uw (arbeids)verhouding is met de betreffende persoon? En wat voor plichten u heeft in het kader van de Arbowet? Daarnaast is het vaststellen van de identiteit een van de voorwaarden om een VAR-WUO vrijwarend te laten zijn voor de loonheffing.

Checken en vastleggen

Het is verstandig om de gedane check op identiteit ook goed vast te leggen. Dat kan met een logboek op de bouw of als onderdeel van een startgesprek. De belastingdienst kan vragen om verslaglegging en borging van deze interne procedure. Let op: u dient als inlener altijd zelf de identiteit vast te stellen. U kunt dit niet uitbesteden aan een externe (certificerings) organisatie.

Linked Bouw legt van iedere ZZP’er en uitzendkracht die zij inzet het wettelijk verplichte dossier aan. Daarin wordt ook een kopie van het legitimatiebewijs bewaard. Wilt u vrijblijvend advies over uw situatie of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Bel ons op 088–6908888 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.