Ontslag met wederzijds goedvinden

De bouw kenmerkt zich door seizoensinvloeden en wisselende orderportefeuilles. Dit leidt helaas nog wel eens tot gedwongen ontslag. Een vervelende situatie waar zowel u als uw werknemer niet op zitten te wachten. Waar moet u op letten als u toch een werknemer moet ontslaan?

Drie opties voor ontslag

Samengevat zijn er 3 opties voor ontslag:

  1. Ontbinding via de kantonrechter
  2. Ontslagaanvraag via het UWV
  3. Ontslag met wederzijds goedvinden


De route via de kantonrechter vindt meestal plaats wanneer het UWV geen vergunning verleend of u er in onderling overleg niet uitkomt.

Een ontslagvergunning bij het UWV kunt u aanvragen wanneer u om bedrijfseconomische- of persoonlijke redenen uw werknemer wilt ontslaan.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden komt u in onderling overleg met uw werknemer het ontslag overeen. Dit is een veelvoorkomende ontslagprocedure in de bouw. Hier zullen we wat dieper op ingaan

Ontslag met wederzijds goedvinden

In de bouw wordt van oudsher bij ontslag vaak gebruik gemaakt van ontslag met wederzijds goedvinden. Dit heeft te maken met de seizoensinvloeden die de bouw kent en de mogelijkheid om in veel gevallen terug te keren bij de oude werkgever.

Openheid en goed overleg
Bij dit type ontslag heeft u volledige medewerking van uw werknemer nodig. Zorg dus dat u transparant en eerlijk bent over de reden van het ontslag. Neem duidelijk alle stappen door en bespreek de voor- en nadelen.

Let op de opzegtermijn
U moet de opzegtermijn uit de (Bouw) CAO aanhouden. Gedurende die opzegperiode moet u het loon doorbetalen. U kunt ook een vergoeding geven in plaats van doorbetaling. Gaat uw werknemer akkoord met een kortere opzegtermijn (zonder vergoeding) dan zal het UWV niet eerder de uitkering betalen dan na verstrijken van de (fictieve) opzegtermijn. Hiermee benadeelt u uw werknemer dus.

Zorg voor schriftelijke vastlegging
Leg alle afspraken die u maakt schriftelijk vast. Regel niet alleen de wettelijk verplichte zaken, maar ook praktische zaken. U kunt hier een voorbeeld beëindigingsovereenkomst downloaden. (Model UWV, April 2014)

Geef uw werknemer de tijd
Laat uw werknemer zich juridisch informeren en bijstaan. Biedt hem of haar de tijd om na te denken over uw voorstel. Probeer niet om een handtekening onder uw voorstel af te dwingen. Dit heeft vaak een averechts effect. In het slechtste geval kan uw werknemer een ondertekende overeenkomst later herroepen.

Handige links

U kunt hier meer lezen over ontslag met wederzijds goedvinden:


Linked Bouw kan u helpen een slimme flexschil op te zetten die past bij uw bedrijf(somvang). Hiermee kunt u een gezonde verhouding tussen vast en flexibel personeel maken. Op die manier kunt u ontslag van werknemers voorkomen. Wilt u vrijblijvend advies over uw situatie of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Bel ons op 088–6908888 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.